Att vara lite gladare :D

Hur kommer det sig att vissa människor alltid verkar så glada medan andra är precis tvärtom?

Jag läser en bok av Martin Seeligman, en av pionjärerna inom området Positive Phycology. Boken heter Authentic happiness och han ger så mycket intressant läsning att jag inte kan sammanfatta allt i ett enda inlägg. Men några godbitar bjuder jag härmed på:

Du har en grundnivå av lycka i dig. Den är relativt konstant.
– Det positiva är att du efter en motgång snart nog kommer upp i din normala lyckonivå. Du blir av med jobbet, du får punktering. Du är fattig etc. Efter en tid reser du dig och hittar tillbaka till glädje igen. (För de allra värsta händelserna kan vi dock fastna i en lägre nivå)
– Det negativa är att du också kommer ner efter att något gott inträffat. Befordran, högre lön, en lottovinst osv. Den goa känslan varar inte. En högre lön ger dig en boost på några månader. Sedan är allt som vanligt igen.

Omständigheter påverkar dig – i vissa fall
– En rik person är bara måttligt lyckligare än en fattig. En frisk person är endast aningen lyckligare än en sjuk. Mätningar har gjorts som visar detta.
– Däremot är ett rikt socialt liv en indikation på att du är lyckligare än genomsnittet. Frågan är förstås om du är lycklig och därför har ett stort antal vänner. Eller om du blir lycklig för att du har dessa vänner. Oavsett vilket visar studier att människor med stort socialt nätverk att de är lyckligare.
– Religiösa människor är i genomsnitt lyckligare är ateister. Seeligman resonerar att religionen ger människor hopp och mening. Hopp i sig själv ger starkare skäl till lycka. (På samma sätt som starka visioner ökar motivationen, tänker jag mig).

Du kan faktiskt ändra din egen nivå av lycka:
Förutom att vara hoppfull finns några saker till. Till exempel:
– Vill du bli 25% lyckligare? Skriv då upp vad du är tacksam för varje dag. Tacksamhet är en underskattad känsla, och den ger en varaktig högre nivå av lycka.
– Ifrågasätt din egen negativa dialog. Bara för att du missade en befordran, betyder det verkligen att du är kass? Att det alltid kommer att vara så? Att du därför är kass på allt annat också? Tänk om någon annan kritiserade dig med det tryck som du själv kan göra. Vad skulle du då säga? Troligen skulle du bli förbannad och försvara dig mot dessa grundlösa anklagelser. Så se till att göra som positiva människor gör. Se en eventuell motgång som något tillfälligt, specifikt för just det tillfället och förstå att du är bättre och kan bättre.
-Var mer här och nu. Inte bara då och sen. Det ger också en större lycka.

På samma sätt som jag har min formel för motivation, har professor Seeligman en motivation för varaktig lycka (inga andra jämförelser med någon som forskat i området i decennier :)). Hans formel är:

Varaktig Lycka =
Din egen Grundnivå + Omständigheter + Inre påverkbara faktorer

Vill vi öka vår lycka målar vi alltså upp en stark vision om vad vi verkligen vill, känner tacksamhet för stort och smått, och gläds med någon slags överraskande nyfikenhet över att vara här och nu.

Jag tänker att detta borde fungera lika bra på team som för individer. Även grupper har någon slags kollektiv nivå av lycka som blir summan av alla individers formler.

Tänk dig ett företag eller en avdelning som har en gemensam, stark vision. Tänk dig att de också ägnar tid åt att uttala vad de är tacksamma över. Tänk dig den kraft som de upplever. Vilken spännande arbetsplats!

En varaktig lycka till – privat eller i jobbet!

Dela inlägget

Fler inlägg